vrijdag 8 april 2011

Wijn-spijs combinatie van de dag

Kokkels met citroen, knoflook en peterselie


OF


Zandvrij maken 4 uur
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
1000 gram kokkels (vers in de schelp, geen conserven) of 1000 gram venusschelpen (vers)
2 teentjes knoflook (zeer fijn hakken)
4 eetlepels peterselie (zeer fijn hakken)
1 citroen (sap)
olijfolie

Spoel de kokkels onder stromend water en leg ze daarna in een pan met koud water waar u een handje zout in opgelost heeft. Ververs dit water na twee uur. Vervolgens spoelt u de kokkels twee uur later weer onder stromend water en zijn ze normaal gesproken het meeste zand kwijtgeraakt. Soms kunt u al zandvrije kokkels vinden bij de visboer.

Let op: Voeg geen zout meer toe aan het gerecht.

Doe 4 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en zet op het vuur. Het idee is om de kokkels te bakken en niet te koken. Zet het vuur flink hoog en als de olie heet is, maar nog net niet walmt, voegt u de kokkels toe (draai het vuur niet zachter). U zult zien dat ze gelijk vanaf het begin open beginnen te gaan en sap beginnen te verliezen. Na 1 minuut bakken schudt u de pan voorzichtig zodat de ongeopende kokkels de kans krijgen zich te openen. Weer 1 minuut later voegt u peterselie, knoflook en citroensap toe. Even schudden en daarna gedurende 1 minuut met de deksel op de pan bakken. Nogmaals schudden, van het vuur afhalen, peper uit de molen over de schelpen en de schelpen overdoen in een mooie schaal voor op tafel. Dien gelijk op.

Serveer met een groene salade en stokbrood uit de oven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.