Dat er een schapenkaas bestaat die als Pecorino (Pecora betekent schaap in het Italiaans) door het leven gaat weten we allemaal. Maar dat er een druif bestond met de gelijknamige naam was voor veel mensen tot vandaag een verrassing. Het is echt waar. In de heuvels van Pescara in Abruzzen groeit de Pecorino druif van de hier besproken wijn. Men dacht dat deze soort uitgestorven was totdat er bij toeval in de jaren ’80 een vergeten Pecorino-druivenstruik werd ontdekt. De druif en ook de wijn werden nieuw leven ingeblazen en inmiddels maken meerdere producenten 100% Pecorino wijn.
Zo ook Fattoria La Valentina uit Pescara, dat ongeveer ter hoogte van Rome ligt maar dan aan de Adriatische Zee. Behalve geweldige rode wijnen, maakt La Valentina nu dus een indrukwekkende witte wijn. Deze Pecorino is een bijzonder aromatische wijn die in de geur doet denken aan witte bloesem en tropisch fruit. In de mond manifesteert hij zich eerst fris en rank om vervolgens uw smaakpapillen aan te vallen met mango’s, ananassen en citrus. Het tropische fruit blijft nog lang nagalmen om plaats te maken voor een heel elegant bittertje in de finale.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.