Penne alla Puttanesca
Penne alla Puttanesca: het afsluitende gerecht van de wijn-spijsworkshop van 14 april 2011 bij Wijnkoperij Henri Bloem in Bussum. Dit is een makkelijke maar smakelijke pasta die volgens alle deelnemers aan de workshop een perfecte combinatie vormde met de Armentino van het wijnhuis Schola Sarmenti uit Puglia. Daar in het diepe Zuiden van Italië, in de hak van de laars, maken ze deze zondoorstoofde rode wijn van twee inheemse druivensoorten: Primitivo en Negroamaro. Rijp en sappig fruit kenmerken de wijn, denk aan pruimenjam en hele rijpe aardbeien. Precies dat wat we nodig hebben bij de pittige pasta. Het rijpe zwoele fruit in de wijn blust het pikante van de pasta en brengt de smaken in evenwicht. Bovendien heeft de wijn voldoende zuren om de strijd aan te gaan met de kappertjes en tomaten. Een perfect huwelijk vormen deze twee. Eerst een hapje pasta, dan een slokje Armentino, een hapje pasta en een slokje Armentino, enzovoort.
Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
2 teentjes knoflook (zelf fijnhakken)
4 ansjovisfilets in olie (zelf fijnhakken)
1 gedroogd rood chili pepertje
1 blik tomatenstukjes (400gram)
2 eetlepels platte peterselie (zelf fijnhakken)
4 eetlepels geraspte reggiano
4 eetlepels kappertjes
1 blik ontpitte zwarte olijven (30 stuks ongeveer)
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gedroogde oregano
Peper en zout naar smaak (pas op! de ansjovis is zout en het rode pepertje pittig)
Doe de olijfolie in een koekenpan en fruit de gehakte knoflook, de fijngehakte ansjovisfilets en het verkruimelde gedroogde rode pepertje aan op een laag vuur gedurende 5 minuten. Laat de knoflook niet te veel kleuren. Voeg de gehele inhoud van het blik tomatenstukjes , de olijven (niet het vocht), de kappertjes (niet het vocht) en de oregano toe. Laat 10 minuten enigszins inkoken op middelhoog vuur zonder deksel op de pan. Kook ondertussen de penne al dente. Schep de penne bij de saus, roer door elkaar, proef op peper en zout. Schep de penne alla putannesca in voorverwarmde borden en garneer met de peterselie en reggiano.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.