donderdag 25 augustus 2011

Wijn-spijs combinatie van de dag

Lamsbout met couscous, courgette en paprika-tomaatsaus

Sportoletti, Assisi Rosso, Italië, 2009 (€ 7,95)

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
1 Lamsbout zonder bot van +/- 500 gram (haal 1 uur van tevoren uit de koelkast)
200 gram couscous
2 uien (snipperen)
2 teentjes knoflook (fijnsnijden)
1 courgette (in kleine blokjes snijden)
4 tomaten (blancheren in heet water, ontvellen en in blokjes snijden)
2 rode paprika (zet in de oven gedurende 30 minuten op 180 graden Celsius, ontvellen en in blokjes snijden))
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel fijngesneden basilicum
1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
Peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 130 graden Celsius.

Begin met de saus: doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hier 1 gesnipperde ui en 1 fijngesneden teentje knoflook in. Voeg dan de tomatenblokjes en de paprikablokjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat een half uurtje afgedekt stoven op een laag vuurtje. Pureer de saus en passeer hem door een bolle zeef. Zet de saus terug op het vuur en voeg indien de saus te dik is water toe. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Braad de lamsbout in zijn geheel rondom bruin in 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter. Zet hem gedurende 20 minuten in de op 130 graden Celsius voorverwarmde oven.

Maak de couscous zoals aangeven op de verpakking.

Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hier 1 gesnipperde ui en 1 fijngesneden teentje knoflook in. Voeg de blokjes courgette toe, voeg peper en zout naar smaak toe en stoof in 5 minuten beetgaar. Schep de courgette, ui en knoflook door de bereide couscous. Proef en voeg indien nodig peper en/of zout toe. Voeg als laatste de fijngesneden basilicum en peterselie toe.

Normaal gesproken is de lamsbout nu goed en de saus warm. Snij de lamsbout in plakjes. Indien u hem iets gaarder wenst te eten, zet u de gesneden lamsbout terug in de oven. Schep de couscous op voorverwarmde borden, leg hier de plakjes lamsbout op en schep de saus er langs. Breng de lamsbout op smaak met peper en zout uit de molen.

Drink hier lekker een glas Assisi Rosso van Sportoletti bij:
Sportoletti, Assisi Rosso, Italië, 2009 ( € 7,95)

De Assisi Rosso van Sportoletti is een assemblage van voornamelijk Sangiovese aangevuld met Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn rijpt 12 maanden op barriques van Frans eiken. Het is een zachte wijn, waarin je rijp rood fruit proeft, maar ook zoethout en specerijen. De medium intensiteit en het zachte karakter van de wijn houden het zachte lamsvlees in ere. Uiteindelijk vormt de saus van paprika en tomaat de verbinding tussen het gerecht en de wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.